Huippuratsastaja ja kansainvälinen hevoskauppias Henri Ruoste on kiireinen mies, silti hymy on herkässä ja aina hetki aikaa yleisölle; eritoten, kun puhe kääntyy Turkuun, miehen vanhaan kotikaupunkiin. Nyt virneeseen on hyvä syy, sillä Henri Ruoste on tuore omistaja Turun jokirannassa sijaitsevassa Ravintola Gustavossa.

Mikä saa huippuratsastajan sijoittamaan turkulaiseen ravintola-bisnekseen?

– Ystävät soittivat ja kysyivät, lähdenkö mukaan – nyt olisi kuulemma paikka auki, vaikka tiskarina, virnistää Ruoste, ennen kun vakavoituu.

Ruoste kertoo, että kaikkien maailmalla vietettyjen vuosien ajan ystävyyssuhteet ja vahva side kotikonnuille ovat säilyneet ja Turkuun on aina mukava palata. Ja aina kun sinne on viime vuosina palattu, on käyty illallisella miehen suosikkiravintolassa Gustavossa.

– Kun eteen tuli mahdollisuus lähteä omistajaksi tällaiseen ravintolaan, jolla on kaikki edellytykset kasvaa ja menestyä, ei minun tarvinnut miettiä kahta kertaa, kertoo Ruoste, itsekin välimerellisen ruoan suurena ystävänä.

– Kun eteen tuli mahdollisuus lähteä omistajaksi tällaiseen ravintolaan, jolla on kaikki edellytykset kasvaa ja menestyä, ei minun tarvinnut miettiä kahta kertaa.

Henri Ruoste

Henri Ruoste on kotikonnuilla ehkä suurelle yleisölle tuntematon nimi, mutta Keski-Euroopassa kouluratsastus- sekä kansainvälisen hevoskaupan piireissä hyvinkin tunnettu ja arvostettu mies. Maailmalle Ruoste lähti jo vuonna 2001. Ruosteen ensimmäisenä opinahjona oli hevoskauppaan erikoistunut ratsastuskeskus Saksassa. Sieltä hän siirtyi 2006 Englantiin, saattoi tradenomiopintonsa päätökseen ja työskenteli ratsuttajana suomalaisomisteisella hevostilalla. Ruoste palasi Saksaan 2011, missä hänellä on nykyään talliyritys avopuolisonsa Senta Kirchhoffin kanssa. Myös Kirchoff on kansainvälisesti menestynyt kouluratsastaja. Tänä päivänä Ruoste keskittyy hevosten kouluttamiseen, myyntiin, kilpailuttamiseen sekä valmentamiseen.

Mikä saa miehen palaamaan Aurajokirantaan juuri nyt lokakuussa 2018? Vastaus on tietysti ystävät, oma uusi ravintola sekä Suomen ainoa korkeantason kansainvälinen ratsastuskilpailu Helsinki International Horse Show. Edellisen kerran Ruoste kilpaili Helsinki Horse Showssa 2016 ja puhdisti nimiinsä kouluratsastuksen kärkisijat – muille oli tuolloin jaossa ainoastaan kakkossijasta eteenpäin olevia palkintoja. Jää nähtäväksi, kuinka käy tänä vuonna, kun kilpailu käydään ennätyksellisen kovalla kansainvälisellä tasolla. Se on varmaa, että kilpailujen jälkeen Ruoste kääntää auton nokan kohti Turkua ja omaa ravintolaansa Gustavoa.

– Pakko saada herkutella vielä yksi Gustavon tryffelipizza ennen, kun palaan saksalaisen keittiön pariin kotiin Dortmundiin, paljastaa Ruoste tuttu virne kasvoillaan.

Henri Ruoste, s. 1982, on Turusta kotoisin oleva kouluratsastaja. Hän on kilpaillut nuoresta asti niittäen menestystä SM- ja PM-tasolla aina poniluokista nuoriin ratsastajiin, mitaleita on kaikkia värejä. Seniorina hänellä on lukuisia kansainvälisiä Grand Prix -tason sijoituksia, arvokisaedustuksia ja kansainvälisiä voittoja useilla eri ratsuilla.

Ravintola Gustavo on vuonna 2016 Turun jokirantaan, osoitteeseen Linnankatu 1, auennut välimerellinen ravintola. Gustavon ravintoloitsijana ja keittiöpäällikkönä toimii monissa liemissä keitetty Markus Rautala. Omien sanojensa mukaan Gustavo luottaa hyviin raaka-aineisiin ja konstailettomiin välimerellisiin makuihin yhdistettynä bistromaiseen tunnelmaan ja taidokkaasti valittuihin viineihin.

Kuvassa (vasemmalta oikealle): Ravintola Gustavon omistajat Henri Ruoste, Markus Rautala & Marko Luoma